Pozvánka na zápas DSK vs. BLK Slavia Praha 16.02.2024 od 16,30 hod ve Sportcentru Brandýs nad Labem

Dan Kurucz zve na poslední domácí utkání základní části

Dane do konce základní části zbývají dvě kola, jak reálně vidíš postavení DSK Brandýs před finišem základní části a jaká pozice se zdá být po odehrání osmnácti kol optimální pro udržení?

Je to tak, základní část ŽBL bude za chvíli odehrána a půjde se do rozhodující nadstavby. V průběžné tabulce jsme momentálně sedmí. Toto tabulkové postavení by bylo skvělé udržet i po nadstavbě. Zatím máme 4 vítězství, Ostrava 3 a Slovanka i Trutnov po 2 započitatelných vítězstvích (Slovanka vyhrála 3x, ale vzhledem k jedné kontumační porážce přišla v přepočtu o jednu výhru, pozn. red.), ale zatímco my máme v posledních třech kolech ten nejtěžší los (USK – 1., Slavie – 3., Žabiny – 2.), Ostrava bude hrát ještě na Slovance a může zakončit základní část s 4 výhrami, ale proti ní máme výhodu lepšího vzájemného zápasu. Kdyby neuspěla, bude za námi s 3 výhrami, stejně jako Trutnov a Slovanka a nadstavbové zápasy budou hrou o všechno.

Zápas s USK nakonec skončil prohrou o padesát, ale chyběly tři klíčové hráčky, holky bojovaly a utkání před rekordní návštěvou nevzdaly, jak je tvůj pohled na úterní měření sil?

Družstvo USK je fenoménem české ligy, kde už téměř 300 zápasů v řadě (11 sezon) neprohrálo. Jsem rád, že v republice máme takový basketbalový tým. V žádném jiném sportu tak výrazně, a tak dlouhodobě úspěšný tým nemáme. My jsme v úterý ukázali velké srdce, i bez tří zraněných hráček základní pětky (Maršíková, Murray, Johnson) jsme podali velmi slušný výkon, v útočné fázi jsme byli nebezpeční a měli jsme dokonce více doskoků než USK (39-37). Sestřelilo nás ale 35 ztrát, což je asi náš rekord. USK skvěle četlo hru a bylo vidět, že se naše mladé hráčky s tak takticky vyspělým týmem nesetkaly. Přesto holkám musím poděkovat za odvedenou práci. Martina Šťovíčková si utvořila s
dvanácti body svůj střelecký rekord v ŽBL a předčila českou reprezentantku Voráčkovou, se kterou se po většinu doby bránila.

V pátek Vás čeká pražská Slavia, třetí tým tabulky, je možné přemýšlet o zázraku nebo o nějaké šanci na solidní výsledek? Co povede k tomu, abyste Slávii překvapili?


Proti Slavii máme určitě větší šanci na úspěch než proti USK Praha. BLK Slavia hraje letos opravdu dobře. Ve svém středu přivítala velezkušené bývalé reprezentantky Alenu Hanušovou a Kateřina Suchanovou (Elhotovou), která byla mnohokrát vyhlášena nejlepší basketbalistkou ČR. Obě podávají standardně vynikající výkony. Hanušová je dokonce nejlepší střelkyní ligy. V týmu je také hodně nadějných hráček, mně osobně se líbí obě sestry Žílovy na rozehrávce nebo velerychlá Ukrajinka Dubniuk. K dobré hře přispívá i zkušený bijec pod košem Kateřina Rokošová. V prvním vzájemné utkání se dařilo i mladé Lukačkové. Těch dobrých hráček má Slavie opravdu hodně. A zkušeného trenéra a kamaráda Dušana Medveckého na lavičce. Letos se podařilo majiteli Ivovi Kaderkovi sestavit silný a vyvážený tým mající reálnou naději konečně postoupit do semifinále ŽBL. Myslím, že se tak stane, což potvrdil i středeční ligový duel s Žabinami, kde Slávia přišla o výhru až v prodloužení. Přemýšlet o zázraku musíme, protože mít potenciálně pět výher po základní části by bylo opravdu sladké, navíc každý zápas začíná za stavu 0:0. Musíme si dát pozor na již zmiňované Hanušovou a Suchanovou. A pokusit se vyhrát souboje ve vymezeném území. Tam se bude rozhodovat. A také je nutné, abychom měli k dispozici všechny naše opory.

Budete tedy v pátek kompletní a jak to vypadá se zdravotním stavem zraněných hráček?

Musím přiznat, že v téhle fázi soutěže nejsme úplně zdravotně v pořádku. Nejsilnější možnou sestavu mít k dispozici nebudeme. Proti USK nehrála nejlepší střelkyně Kwanza Murray a ani kapitánka Jana Maršíková. Navíc si po 3 minutách zranila kotník Kia Johnson. Ani jedna z nich není pro páteční zápas jistá, spíše naopak. Hrát určitě nebude moci Marie Holá, která má ruku v sádře ani její sestra Anička.

Uvidíme, jaká bude situace s Naty Durdovou a Katkou Matějkovou. Dobře není ani Ireně Vrančič a Leeze Burdgess, která hrála úterní zápas s horečkou (přestom doskočila 12 míčů). Takže trošku lazaret.

Na co bys diváky pozval především?

Diváci uvidí dvě bývalé reprezentantky pyšnící se stříbrnou medailí z Mistrovství světa (2010), vítězky Euroligy (2016) a dlouholeté hráčky USK Praha Hanušovou a Suchanovou (Elhotovou). Určitě si přijdou na své při soubojích Leezy a Katky Rokošové pod košem. Dále budou moci sledovat, jestli je rychlejší naše Péťa anebo ukrajinský vítr Dubniuk. Protože Slavia je kvalitní a zkušený tým. K vidění budou určitě i pěkné útočné kombinace v podání hostí a věřím, že totéž předvede i náš tým. Umíme to. No, a zatímco v úterý si přišli při zápase na své vyznavači příjmu vitamínu B, neboť sponzorem byl místní minipivovar Čestmír (díky, Martine Tahotný), tak proti Slavii se nám představí jiný partner utkání – společnost Interlacto se svými mléčnými a dalšími zdraví podporujícími přírodními výrobky, které jsme získali od jejich obch. ředitele p. Martina Razimy, dalšího občana našeho dvojměstí.

Představujeme soupeře BLK Slávia Praha

Celek BLK Slávia Praha je dalším pražským týmem mezi deseti družstvy ŽBL. Jeho zakladatelem, otcem a mecenášem je předseda tenisového svazu Ivo Kaderka. Slávistický kolektiv je poměrně mladý, vznikl v roce 2011 a okamžitě naskočil do kolotoče ŽBL. Slávia se vždy pohybovala spíše v dolní polovině tabulky a jejím nejlepším umístěním je 5. místo v konečném pořadí ŽBL. V letošní sezóně se
však začíná karta obracet a Slávia bojuje s KP Brno o třetí místo v tabulce hned za neotřesitelným postavením USK a brněnských Žabin. Slávia je určitě žhavým kandidátem na zisk bronzové medaile.

Loni svěřenkyně kouče Dušana Medveckého smolně vypadly ve čtvrtfinále play off s Chomutovem, což letos nechtějí připustit. Kádr týmu: BLK staví svou hru na produktivním dvouciferném kvartetu Alena Hanušová, Daria Dubniuk, Kateřina Rokošová a Kateřina Suchanová. Základní herní osu doplňují jména Eliška Žílová, Štěpánka Ježková, Marie Žílová a Natálie Lukačková. Trenérem týmu je zkušený kouč s ostravským srdcem Dušan Medvecký.

Dosavadní výsledky v sezóně: Slávia má dosavadní bilanci v sezóně třináct výher a pět porážek. Na úvod sezóny se Pražanky pomaleji rozjížděly, ale přesto vyhrály doma nad KP Brno o bod a v Ostravě o tři body. Forma Slávie však postupně gradovala, a nakonec prohrála pouze ve venkovním duelu s KP Brno, s USK Praha a Žabinami. S těmi se hráčky Slávie utkaly ve středu v posledním ligovém kole, a
nakonec prohrály až v prodloužení, takže Slávia přijíždí do Brandýsa opravdu skvěle připravena a    v tom nejlepším rozpoložení.