POZVÁNKA NA ZÁPAS DSK BASKETBALL BRANDÝS vs. ZVVZ USK Praha 13.02.2024 v 19,30 hod, Sportcentrum Brandýs nad Labem

Dan Kurucz hodnotí vyhlídky před USK i nadstavbou

Dane celkem s přehledem jste zvládli domácí utkání se Slovankou, čím to bylo a jakou hodnotu má tato výhra před koncem základní části ŽBL?

Výhra nad Slovankou 92:80 má obrovskou hodnotu!!! Vyhráli jsme o 12, zatímco na Slovance to bylo -5 (75:80). Máme lepší vzájemnou bilanci, což může být v konečném účtování důležité. Přesvědčili jsme se, že umíme dát v nejvyšší soutěži skoro sto bodů i když nastoupí všech dvanáct hráček. Lucka Ceralová dosáhla svůj první životní double-double. Nata Durdová přidala 11 bodů a kapitánka Jana Maršíková měla +/- na hodnotě +20, což je taky unikát. Posunuli jsme se na průběžné 7. místo, což je v naší situaci a při brandýských provozních i ekonomických podmínkách více než dobré. Za pololetí bychom si zasloužili alespoň chvalitebnou. Na Slovanku máme nyní náskok v podstatě tří výher. Na Trutnov minimálně dvou.

Do konce základní části zbývají tři kola, prvním zápasem je měření sil s USK Praha. Je jasné, že šance na výhru jsou minimální, co si od zápasu slibuješ a jaký výsledek bys považoval za úspěch?

Když opomineme skutečnost, že „zázraky se dějí“ tak případná výhra nad mnohonásobným mistrem ČR a jedním z nejlepších týmů Evropy by byla opravdu ze sféry neuvěřitelných zázraků. Takže jsme v klidu na zemi a v zápase budeme šetřit některé z našich opor, jejichž maximální výkon a plné zdraví budeme potřebovat v dalším zápase, který se hraje opět doma za tři dny v pátek 16.2. od 16:30 proti BLK Slavia. Jestliže jsme v Praze v plném složení dali těsně nad 40 bodů a dostali dost přes stovku, jakýkoliv lepší výsledek by byl přijatelný a nedostat sto bodů bude cílem, spíše z kategorie snů. Vím, že to zní pro někoho, kdo nezná situaci v ŽBL, trochu podivně, ale rozložení sil, a tedy rozpočtů obou klubů je
naprosto diametrální.

Pokus se o hodnocení dnešního soupeře USK Praha, kde jsou jeho největší zbraně? Proč by si fanoušci měli zápas užít a neměli v hledišti chybět?

Pro Brandýs, který hrál před třemi lety třetí nejvyšší soutěž je samotný příjezd týmu ZVVZ USK Praha k mistrovskému extraligovému utkání, tak trochu svátkem a velkým basketbalový pozdvižením. Na palubovce Sportcentra se představí hráčky, které znají profesionální ženskou NBA, hrají na špici Euroligy. Pro diváka to bude tak trošku „tým z jiné planety“. Fanoušci basketbalu uvidí na vlastní oči jeden z nejlepších týmů Evropy. Základní rotace USK je prostě vynikající. Jejich křídelní hráčky jsou většinou vyšší než naše pivotky. Bude to zkrátka jiný basket, kdo nezažije, neuvěří. Dovolím si zhodnotit, že patřím k nejzkušenějším českým trenérům ŽBL. Mám bohaté zkušenosti z ligy, Eurocupu i vedením reprezentačních výběrů. Oproti trenérce USK jsem však trpaslík. Natália Hejková, vyhrála 5x Euroligu, nejprestižnější soutěž Evropy, a to na lavičce hned tří klubů (SCP
Ružomberok, Spartak Moskva, ZVVZ USK Praha). Chápete? To se nikomu jinému v Evropě nepodařilo. Jedna věc by ale přece jenom mohla hrát pro nás: Myslím, že zahraniční hvězdy USK Praha ještě nikdy nehrály v tak malé hale, jako je ta naše brandýská... Jsem zvědav, jestli se vtěsnají třeba do šatny:-)

Kam to letos USK dotáhne v Eurolize? 

Věřím, že USK postoupí do Final Four. A budu jim držet palce ať ji vyhrají! Finále USK Praha – Fenerbahce Istanbul by bylo pikantní ozdobou nejen evropského basketbalu.

Jaké postavení bude mít DSK před zahájením nadstavbové části? Jak se nadstavba hraje a v jakých termínech?

Vypadá to, že budeme sedmí nebo osmí, což by bylo skvělé, protože kdybychom tyto pozice i po nadstavbě udrželi, zahráli bychom si play off, což by byl pro nováčka obrovský úspěch. Pokud bychom dokázali zvítězit v pátek 16.2. nad Slavií, byli bychom s jistotou bez ohledu na další výsledky sedmí. Kdyby se nám to nepodařilo, a zároveň by Ostrava vyhrála na Slovance i v Trutnově, byla by před námi a my bychom byli osmí, což by znamenalo, že USK se v Brandýse představí ještě jednou.
Umístění je velmi důležité pro nasazení do nadstavby. Ta se hraje středa–sobota, nebo úterý–pátek. Začínalo by se v pátek 1.3. a pak systém, jak jsem popsal. Tedy nejpozději 16.3. by bylo jasné, zda jdeme do play off nebo play out. Rozpis by měl být jasný po 15.2.2024.

Představujeme soupeře USK Praha

Pražský tým USK Praha asi netřeba nějak detailněji představovat. Klub byl založen v roce 1953, v nejvyšší ženské soutěži působí nepřetržitě již 66 sezón. Je majitelem 24 mistrovských titulů, 15 druhých míst a třech ligových bronzů. Drží ojedinělý rekord mezi českými kolektivními sporty. Neprohrál 287 mistrovských utkání po sobě v jedenácti sezonách. Poslední porážka se datuje k dubnu 2013. 

Kádr týmu: k základní týmové herní ose patří především zahraniční hráčky: Australanka Ezioyda Magbegor, holandská pivotmanka Hofová, španělská křídelnice Maria Conde a její reprezentační spoluhráčka Maite Cazorla, Němka Nyara Sabally, Francouzska Valeriane Ayayi operující na pozici 3, slovinská rozehrávačka Teja Oblak. Tento internacionální výběr doplňují skvělé české reprezentantky Tereza Vyoralová, Veronika Voráčková, Tereza Šípová a Gabriela Andělová. Šanci dostává i juniorka Mariana Přibylová. Trenérkou týmu je slovenská matadorka Natálie Hejková.

Dosavadní výsledky v sezóně: jak je uvedeno v úvodu USK si drží neporazitelnost v ŽBL i v této sezóně. Své soupeře až na Žabiny vysoko poráží a bezpečně di drží čelní postavení v tabulce ŽBL s patnácti výhrami a stoprocentní úspěšností. Svěřenkyně Natálie Hejkové vyhrály i svou skupinu Euroligy a ve čtvrtfinále se střetnou s italským Schiem, kterému mají oplácet smolnou prohru z loňského F4 hraného na Královce.