SBŠ Ostrava - DSK  Basketball Brandýs 80:90 (22:19, 15:24, 21:24, 22:23) Univerzitní hala Ostrava, Černá louka, neděle 7.1.2024, 17:00

Do utkání jsme nastoupili s novou posilou Kiou Johnson, kterou jsme byli nuceni angažovat na post rozehrávačky namísto zraněné Verči Vojtíkové, která jde v únoru na operaci s křížovými vazy. Další členky družiny základu byly Irena, Key, Jana, Leeza. Domácí tým měl oproti zápasu v Brandýse hned 5 nových (resp. jiných) hráček - makedonskou rozehrávačku Selcovou, navrátilkyni z Žabin Smutnou a také Vackovou, nastoupily též Rašková a Kubíčková.  
 
Začátek se nám příliš nepovedl, pár střel nám vypadlo z koše a tak jsme dovolili Ostravě vést až o 6 bodů. V polovině 2. čtvrtiny už ale bylo srovnáno a naopak konec druhé části patřil nám. V zápase jsme otočili všech 12 hráček, které na soupeřky dost tlačily a tak v poslední pětiminutovce 1. poločasu jsme měli více sil a tuhle část vyhráli 11:4. 
Ve třetí čtvrtině jsme udržovali náš náskok, který se jako na pružině natahoval a smršťoval, ale na konci třetí části jsme vedli opět pěkným rozdílem 9 bodů, 67:58. Kritický byl začátek posledního dějství, když jsme si zřejmě mysleli, že se náš náskok udrží sám a úplně jsme zratili pohyb v útoku. po 40 vteřinách ostravský tým 5 body po zisku a po koši s faulem snížil na rozdíl 4 bodů a my si museli brát time-out. Za další minutu tu byla plichta 67:67 a nevypadalo to s námi nejlíp. Pak nám ale pomohla opravdu pohledná spolupráce Ireny a Leezy a přesné střely Kwanzy a Kii. Asi nejpohlednější akce večera přišla po cutu Timi Najbrtové a přesné přihrávce Leezy, kterou Timi s jistotou proměnila. Opět jsme se dostali na rozdíl 8-10 bodů a v závěru jsme si vítězství už pohlídali. 
Byť se někteří jednotlivci výrazně prosadili, hráli jsme hodně týmově, do zápasu zasáhlo všech 12 hráček ze zápisu a nikdo nezklamal. 
 
K osobnímu střeleckému rekordu v ŽBL se prostřílela Kwanza Murray s 32 body, což je také druhý nejlepší osobní střelecký výkon letošní ŽBL vůbec. K těmto bodům ji svými asistencemi pomohly rozehrávačky Irena Vrančič a Kia Johnson, která k tomu sama nasázela 19 bodů. Leeza Burdgess si došla pro tolik očekávaný double-double v podobě 13 doskoků a 10 bodů. Svůj zatím nejlepší výkon v Chance ŽBL zapsala křídelnice Timi Najbrtová. Ne jen, že dala 11 bodů, ale přidala 6 doskoků a 6 získaných faulů a byla neskutečně potřebná v obraně, zejména při bránění střelkyně Smutné. 
Pokud mluvíme o obraně, je třeba vyzdvihnout výkon obou "čtyřek", Míši Pitrové a Jany Maršíkové. Míša byla skutečně nekompromisní, skvěle vypomáhala ze slabé strany, doskakovala (7x) i blokovala střely. Pro soupeřky najíždějící do vymezeného území byla velkým problémem.. Stejně jako Jana. Velmi aktivní byla také Martina Šťovíčková se svými průniky pod koš a asistencemi. 
 
"Myslím, že výhra byla zasloužená. Je to vítězství celého týmu, přes Vánoce jsme se poctivě dvoufázově připravovali, věřili jsme, že můžeme uspět a povedlo se to. Skvělé individuální výkony, střelecké i doskakovací i výborné přihrávky. Moc se mi líbila například Timi Najbrtová. Děkuji ale každopádně celému týmu. Poprvé jsem hrál v Ostravě v jejich novém prostředí, krásná hala! Už se těšíme, až se otevře nová hala u nás v Brandýse.." dodal k utkání trenér Dan Kurucz. 
 
Body DSK Brandýs: Kwanza Murray 32 (+5 získaných faulů), Kia Johnson 19 (+5 asistencí), Timi Najbrtová 11 (+6 doskoků a 6 získaných faulů), Leeza Burdgess 10 (+13 doskoků), Irena Vrančič 7, Martina Šťovíčková 4, Míša Pitrová 3 (+7 doskoků), Jana Maršíková a Lucka Ceralová po 2, Nata Durdová, Petra Klokočníková, Katka Ebenhohová. 
 
Body SBŠ Ostrava: Little 20, Pagan 17, Smutná 11, Selcova 10, Rašková 9, Motyčáková 6, Kubíčková 4, Vacková 3, Káňová a Halátková. 
 
 
Nyní se soustředíme na páteční souboj s Trutnovem, který nás v případě výhry může posunout na průběžné 8. místo, které znamená v konečném účtování účast v play off... "Trutnov má hned 3 nové cizinky, musíme je dobře načíst a připravit se na zápas. Těšíme se na domácí palubovku ve Sportcentru a podporu našich fanoušků" říká Dan Kurucz. 
 
 
Přijďte nás podpořit v pátek 12. ledna od 16:30 do Sportcentra!