POZVÁNKA NA ZÁPAS DSK BASKETBALL BRANDÝS vs. KP TANY BRNO, 16.12.2023 v 19,30, SPORTCENTRUM BRANDÝS NAD LABEM

Co si slibujeme od roku 2024? – rozhovor s Danem Kuruczem

Dane poslední letošní zápas sehrají ženy DSK proti Tany Brno, na co bys diváky chtěl pozvat a proč by měli do hlediště přijít?

Ano, je to tak, v sobotu 16. prosince hrajeme od 19:30 náš poslední zápas v tomto kalendářním roce. Silný celek KP Tany Brno, který se v Eurocupu právě probojoval do vyřazovacích bojů (mezi nejlepších

32 týmů Eurocupu a celkově je v celoevropském žebříčku na 39. místě) přijede určitě s cílem vyhrát a my se mu to budeme snažit kvalitním basketem na obou polovinách hřiště znepříjemnit. V Brně jsme prohráli 45:89 (-44), doma budeme chtít být o dost lepší. Rád bych tedy pozval naše fanoušky na kvalitní ligový basket a zároveň mohou očekávat malé Vánoční překvapení. Doufám, že se jim to bude líbit! 

Pokud se ohlédneš za rokem 2023, co se Ti v hlavě promítne?

Tak především vítězství v 1. lize žen a a pro mnohé naprosto nečekaný úspěch v baráži se Strakonicemi a postup do Ženské basketbalové ligy. No a potom příprava, obměny v kádru, první

vítězství nad Ostravou, smolná porážka na Slovance.. a z manažerského pohledu také podpora od našeho Města a od sponzorů a partnerů klubu a taky samozřejmě divácká podpora, i když se třeba

nedařilo. Radost mi taky udělalo ohromné zlepšení některých našich mladých hráček. Bohužel se nám nevyhnula ani zranění, hodně chyběly Katka Matějková a Verča Vojtíková. Každopádně rok 2023 byl pro brandýský basketbal svátkem a historickým mezníkem. Hraje se tu nejvyšší soutěž dospělých a už také víme, jak sladce chutná v této soutěži vítězství. 

Jak bys ohodnotil poslední dva zápasy proti Žabinám a Chomutovu?

Je vidět, že pracujeme na obraně, už si nenecháme dát hodně levných košů. Na druhou stranu proti těmto týmům nejsme dostatečně tvrdí a agresivní. Žabiny jsou přední evropský klub, momentálně 23. klub Evropy (USK Praha jsou momentálně v Evropě 2., KP Brno 39., Slavia 55., Chomutov 69.) a jejich zkušenost byla vidět. V Chomutově jsme odehráli opravdu kvalitní zápas a ještě v poslední čtvrtině to bylo velmi hratelné, když rozdíl ve skóre byl pouze 13 bodů. V závěru jsme ale v přemíře snahy chybovali a soupeř nás potrestal zvýšením náskoku a jistým vítězstvím. 

Brandýs je s jednou výhru poslední, kdy se dočkáme další výhry a jak jsou reálné šance na udržení? Co k tomu povede? 

Ano, jsme s jednou výhrou poslední, ale rozhodně bych ještě zdaleka „nestahoval kalhoty – pomyslný brod je ještě hodně daleko!“ Ostrava, Trutnov a Slovanka, které jsou před námi, mají jen o jedno vítězství více, tedy každý z nich má pouhé dvě výhry. A se všemi těmito týmy budeme hrát ještě 2x. Takže si dovolím říct, že to vidíme ze statistického pohledu ještě dost otevřené. Navíc opravdu poctivě trénujeme, pro vaši představu, basketu se věnujeme až 10x týdně: Každý večer basketbalový trénink, k tomu dva dny v týdnu ranní individuální činnosti. A aspoň dvakrát posilovnu. A nejméně jeden zápas týdně. Mnohé hráčky ještě hostují do různých týmů nižších soutěží nebo do dorostů. Je patrné, že se zlepšujeme a opravdu celkem rychle. Ve srovnání s nejlepšími týmy však stále zaostáváme především v agresivitě v obraně, tvrdosti. Rovněž doskakování, resp. udržení hráčky na zádech při doskoku nám dělá potíže. A je tu taky rozdíl ve zkušenosti. Máme hodně mladých hráček, potřebují čas, všechno je pro ně nové, učí se za pochodu. Šance na udržení rozhodně jsou. Cesta vede právě přes trénink obrany, nácvik tvrdosti v osobních soubojích a taky nabírání zkušeností, třeba ve volbě správného momentu pro zakončení, nebo cut. Je jasné, že při dlouhodobém zranění Verči Vojtíkové by se nám hodila ještě jedna rozehrávačka, ale na takový transfer bychom potřebovali trochu větší rozpočet. Budeme trénovat i mezi svátky, dvoufázově. Věřím, že se vítězství dočkáme hned v úvodních dvou zápasech roku 2024: nejprve jedeme do Ostravy a pak přivítáme doma Trutnov. Tyhle zápasy s přímými konkurenty se musíme pokusit vyhrát. Pokud se to povede, budeme na tom o dost líp. 

Co bys divákům a brandýským basketbalistům popřál do roku 2024? 

Divákům přeju hodně zdraví a osobních úspěchů. A věřím, že nám budou nadále fandit, že si i v roce 2024 najdou do Sportcentra cestu. Budeme potřebovat vaši podporu, i kdybychom zrovna nevyhrávali!

Všem brandýským baskeťákům přeju co nejvíce vítězství. Říká se, že basket se hraje pro radost. To můžu podepsat. A kdy máš největší radost? Přece když zápas vyhraješ! Takže samá vítězství a žádné

zranění. A malým baskeťáčkům přeju bezmeznou podporu jejích rodičů a trenérům pevné nervy.