Pozvánka na domácí zápas DSK : Žabiny 02.12.2023 v 18,00 hala SPORTCENTRUM BRANDÝS.

O zodpovězení několika otázek jsme poprosili kouč Dana Kurucze:

Dane zápasem se Žabinami se uzavírá první kolo základní části, pokus se o nějaké zhodnocení?

Potvrdilo se to, co jsem očekával. Nejvyšší soutěž se hraje o hodně rychleji, a především tvrději než jakákoliv jiná basketbalová soutěž v České republice. Týmy, které hrají evropské poháry (USK Praha, Žabiny, KP Brno, Chomutov) jsou o úroveň výš než my ostatní. USK o dvě úrovně. S tím jsme počítali. My ostatní se musíme poprat o play off. Na začátku dostaly všechny naše hráčky stejnou šanci a bylo na nich, aby se ukázaly, jak se s těmito fakty dokážou sžít. Některým se to podařilo poměrně dobře a to těm, které se nebojí o míč nebo o pozici „poprat“, jsou připraveny ránu dostat a taky rozdat. Chance ŽBL není zkrátka pro „princezny“. Je to profesionální soutěž. Také je třeba říct, že zatímco v útočných činnostech můžeme soupeřům konkurovat, v obraně jsme příliš měkcí, a tak inkasujeme poměrně dost bodů. Ve odvetné části základní sezony musíme zapracovat hlavně na defenzivních činnostech.

V tabulce je na tom Brandýs stejně jako Trutnov a Ostrava, všechny týmy mají pouze jednu výhru. Jak to odhaduješ v další polovině soutěže, co bude klíčové?

Bude to obrana. Rozhodně především nasazení v obraně, vůle se vydat na maximum a dodržovat jasné defenzivní principy. Obrana není o kreativitě, ale o vůli, nasazení a přesnosti dodržování pravidel. Bude také rozhodovat zdraví hráček, zranění. Ta se nám bohužel zatím příliš nevyhýbala. Klíčové bude uspět v domácích zápasech. Hrajeme doma se Slovankou, která má dvě výhry a s Trutnovem, který má jednu. Tyhle zápasy se musíme pokusit vyhrát. Stejně jako v Ostravě, i když to nebude jednoduché. Jakékoliv další vítězství by byl bonus. Snad budeme mít taky trochu štěstí, to nám třeba na Slovance chybělo. Štěstí ale přeje připraveným, takže se musíme dobře na příchod toho štěstí připravit:-)

Ostatní týmy se poměrně posilují, zvláště pak Ostrava. Neuvažuješ o posílení kádru, obzvláště v souvislosti se vážným zraněním Veroniky Vojtíkové, se kterou v této sezóně již počítat nemůžeš?

Ano, zranění kolene Veroniky Vojtíkové je pro nás velký problém. Navíc potíže má i Petra Klokočníková, takže máme jedinou rozehrávačku, Irenu Vrančic. Za ni zaskakují Kwanza Murray a Nata Durdová. Obě hrají na rozehře celkem solidně, ale rozehrávačky to nejsou, a tak tímhle posunem ztrácíme výborná křídla a získáváme průměrné rozehrávačky. Posílit by to určitě chtělo. Ovšem posílení v půlce sezony je taky otázkou financí a těch zase tolik navíc nemáme. Hráčka v půlce sezony nebude zdarma, bylo by třeba takovou hráčku vyplatit z kontraktu atd. Snažíme se dát dohromady finanční prostředky. Sezona je zajištěna, ale s mimořádnostmi typu posílení kádru kvůli zranění se nepočítalo. Volné prostředky navíc nemáme.

Jak bys zhodnotil poslední zápas s pražskou Slávii?

Dobrý útok, děravá obrana. Zkušené soupeřky Suchanová (Elhotová) a Hanušová překonávaly naše mladé hráčky mazaností a zkušeností. Navíc Hanušové šla neskutečně střelba. Dát 70 bodů venku není špatné. Lucka Ceralová zaznamenala kariérní maximum, 14 bodů. Ovšem dostat 98, to je opravdu hodně. Takže práce na obraně je klíčová.

Co povede k solidnímu výsledku proti Žabinám?

Žabiny jsou výborný tým, jsou úspěšné v Eurocupu. Rozpočtově nesrovnatelné s námi. Cesta k solidnímu výsledku vede přes nasazení a správnou činnost v obraně. Musíme se také vyhnout zbytečným ztrátám v útoku a pracovat na doskocích pod oběma koši.

 

Budeme bojovat, to mohu všem slíbit. Přijďte nás v sobotu od 18:00 do Sportcentra podpořit!