NESMÍME USNOUT NA VAVŘÍNECH..

Dane, po dvou relativně vysokých porážkách, přišla první výhra nad SŠB Ostrava? Jak se tento úspěch zrodil?

Ano, první dva zápasy proti silným soupeřům byly těžké. Holky si musely zvykat na úplně jinou hru a zejména jiný způsob pískání rozhodčích, než v nižších soutěžích. Nestačí to říkat, musely si to zažít.  Naštěstí máme hráčky, které to pochopily rychle. Na tréninkách jsme se velmi pečlivě připravovali na každou z hráček soupeře, hledali jsme optimální sestavu a hlavně vhodný způsob obrany. To nám vyšlo dokonale. Taky jsme udržovali optimistickou náladu, říkali jsme hráčkám, že můžeme vyhrát. V samotném zápase, jakmile holky ucítily, že mohou opravdu vyhrát, šly si za tím naplno. Ukázaly svoji sílu. 

 

Bylo těžké mentálně přehodit mysl hráček na to, že mohou nad Ostravou vyhrát a zbavit je chmur z prvních dvou kol ŽBL?

To bylo hodně důležité! My jsme si chmury vůbec nepřipouštěli. Přesvědčoval jsem hráčky dokola, že se učíme, že budeme o hodně lepší. K chmurám nebyl důvod. Jako nováčkové se proste musíme adaptovat na jinou hru, musíme neustále pracovat. A děláme to. Holky jsou do basketu doopravdy zažrané, nemám nejmenší problém s jejich nasazením.  

 

Čeho so nejvíce na hře DSK ceníš?

Nejvíc si cením toho, jak se hráčky hrv zápase s Ostravou adaptovaly na způsob rozhodování zápasů v ŽBL. Trend, který nastolili rozhodčí v této sezoně je progresivní, přibližuje se Evropě a je to rozhodně správně. Dále, jak dokázaly v zápase použít to, co jsme celý týden trénovali. A mnohé z nich hrály na hranici svých současných možností. Daly do toho všechno – což je sice bazální předpoklad, ale cením si toho hodně. 

 

Výhra však bude za chvíli zapomenuta a před vámi je další tým ze spodní poloviny tabulky Loko Trutnov. Jaký recept povede k výhře nad tímto tradičním účastníkem ŽBL?

Pokusili jsme se hru Ttutnova detailně načíst. Nový tým, nový trenér a také o dost jiný způsob hry, než jsem byl od Trutnova zvyklý. Sice 2x prohráli, ale zanechali výborný dojem. Podíváme se na způsob obrany, musíme si dát pozor na trutnovský přechod do útoku (transition offense) a neustálou penetraci vnitřního prostoru. Věřím našim hráčkám a šíři kádru. Pokusíme se nastolit a udržet tempo zápasu.  

 

Budete v podhůří Krkonoš kompletní a na co se v přípravě zaměříte?

Zatím jsme nebyli kompletni ani jednou a bohužel nebudeme ani v patek v Trutnově. Víme, že nebudou Matějková ani Šafránková. Otazníky jsou i nad dalšími jmény. Pořád ale umíme nastoupit ve 12 vyrovnaných hráčkách.

Víme například,  že Trutnov má skvělou střelkyni za tři body, Míšu Gaislerovou, měl jsem ji jako hráčku Univerziádní reprezentace v Chengdu. Ubránit její trojky a mít dobry doskok bude určitě klíčovým faktorem případného  úspěchu.